ingilizce Gramer Öğrenmek

İngilizce konuşmak için, İngilizce gramer kurallarını bilmek şart mıdır? Cevabınız evet ise ikinci sorumuzu soralım. Küçük çocuklar, ana dillerini konuşmak için kendi dillerinin gramer kurallarını mı öğreniyorlar? Ya da bizler, Türkçe dil bilgisi kurallarını ne zaman ve nasıl öğrendik?

Evet, kısacası şunu anlatmak istiyorum: İngilizce konuşabilmek için, ingilizce gramer öğrenmek şart değildir. Hatta ingilizce gramer öğrenmek ingilizce konuşmamızı zorlaştırır diyerek iddiamızı bir adım daha ileri götürebiliriz. Yalnız hemen belirtelim, burada kastettiğim İngilizce bilmek değil, İngilizce konuşmaktır. Yani ingilizce gramer öğrenmek, İngilizce bilginizi geliştirir, okuduğunuz İngilizce metinleri anlamanıza yardımcı olur, İngilizce yazmak içinse zorunluluk haline gelir. Bir dilin dil bilgisi kurallarını öğrenmek o dili ustaca kullanmanız için olmazsa olmaz şartlardandır. Ama biraz önce İngilizce gramer öğrenmek, İngilizce konuşmayı zorlaştırır dedik, bu nasıl oluyor? Ne demek istiyorum açıklayalım.

İngilizce gramer kuralları bize, dil hakkında düşünmemizi sağlar. Bizimse düşünmeden konuşmaya ihtiyacımız vardır. Yani otomatik konuşabilmek için, kelimelerin ve cümlelerin ağzımızdan kendiliğinden dökülebilmesi için; tercüme etmeden, gramer kurallarını düşünmeden konuşabilmemiz gerekir. İngilizce gramer kurallarını sular seller gibi bildiği halde istediği gibi İngilizce konuşamayanların durumu buna güzel bir örnektir.

Şimdi konuyu biraz daha detaylandırmak için çocuklara geri dönelim. Çocuklar ilkokula kadar hiç gramer öğrenmedikleri halde, gramer kurallarını doğru ve otomatik olarak kullanırlar. Dilin yapısını yani; zamanları, fiilleri, sıfatları, ekleri, olumlu olumsuz cümle yapısını, pasif yapıyı, soru cümlelerini v.s bütün dil kurallarını doğru olarak kullanırlar. Daha sonra gittikleri okullarda ise, zaten doğru olarak kullandıkları dil bilgisi kurallarının nazariyatını (sistematik yapısını, teorisini) öğrenirler.

Peki, hem akıcı İngilizce konuşmak hem de İngilizce gramer öğrenmek için ne yapmak lazım? Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, akıcı İngilizce konuşmanın anahtarı dinlemektir. Tıpkı çocukların anadillerini öğrendikleri gibi, İngilizceyi dinleyerek öğrenmek, doğal olarak İngilizce gramer öğrenmek için en iyi yoldur. Anlaşılabilir ve ilginizi çeken İngilizce dinleme parçaları bulup, bunları tekrarlı olarak sürekli dinleyerek akıcı İngilizce konuşabilirsiniz.




Effortless English Kural 02: İngilizce gramer kurallarını çalışmayın!

Bu kural, pek çok insan için katı bir kuraldır. Çünkü İngilizce eğitimiyle ilgilendiği onca zaman boyunca, onlara İngilizce gramer kurallarını öğrenmeleri gerektiği söylendi. İlkokulda, ortaokulda, lisede, üniversitede ve hatta dil kurslarında, dünyanın her yerinde İngilizce gramer kuralları öğretildi. Şimdi size ilk sorum: işe yaradı mı? Büyük ihtimalle uzun zamandır İngilizce çalışıyorsunuz. Özellikle İngilizce gramer kurallarına odaklandınız. Peki şimdi kolayca ve otomatik olarak İngilizce konuşabiliyor musunuz? Cevabınız hayır ise, neden konuşamıyorsunuz? Bu gerçekte sizin hatanız değildir. Sebep, bu zamana kadar çok fazla İngilizce gramer konularına yoğunlaşmanızdır. Çünkü size öğretmenleriniz böyle yapmanızı söylediler.

İngilizce gramere odaklanmak neden işe yaramaz? Çünkü İngilizce gramer konularına yoğunlaştığınızda, İngilizceyi analiz etmeye yoğunlaşırsınız. Diğer bir deyişle, İngilizceyi düşünürsünüz. Geçmiş zamanlar hakkında, şimdiki zaman, gelecek zaman ve birçok gramer kuralı hakkında düşünürsünüz. İngilizce yazma için bunlar problem olmaz. Çünkü yazarken zamanınız vardır. Yazarken yavaş hareket edebilirsiniz. Yazdığınız şeyler hakkında düşünebilir, yanlış yapıp düzeltebilirsiniz. Bunlar için genellikle yeterli zamanınız vardır. Hızlı yazmak zorunda değilsiniz. Ama İngilizce konuşmak için hem anlatmak istediklerinizi düşünmeye hem de tüm gramer kurallarını düşünmeye yeterli zaman yoktur. Özellikle İngilizce konuşmalarda, dinlerken ve cevaplarken bunların hepsini düşünecek kadar zamanınız yoktur. Size sorulan sorulara hemen cevap vermeniz gerekir.

Peki, yerli konuşmacılar İngilizce grameri nasıl öğrenir? Onlar ilkokula kadar gramer kurallarını çalışmadan, sadece tekrar tekrar doğru gramer kullanımlarını dinleyerek öğrenirler. İlkokuldan sonra ise İngilizce doğru yazabilmek için gramer öğretilir.

Gramer kuralları çalışmadan, İngilizce gramer kurallarını nasıl doğru olarak kullanabileceğinizi daha sonraki kurallarımızda detaylı olarak açıklayacağız. Ama şimdi sadece ikinci kuralımızı uygulayın. Gramer Kurallarını Çalışmayın! Gramer kitaplarınız varsa onları atın, ya da başkasına verin. İngilizce konuşmayı dinleyerek; gözlerinizle değil, kulaklarınızla öğrenin.

Click here to view more details

Get Effortless English Lessons
Effortless English ile ilgili öbür yazılarımız:

* Kural 1: Kelime Ezberlemeyin
* Kural 2: Gramer Çalışmayın
* Kural 3: Önce Dinleyin
* Kural 4: Deep Learning
* Kural 5: Point Of View
* Kural 6: Gerçek ingilizce
* Kural 7: Dinle ve Cevapla
* Effortless English indir

PAYLAŞMAK GÜZELDİR:

Merhaba arkadaşlar, internetten İngilizce öğrenmek istiyorum diyenlere yardımcı olmak için bir çok faydalı içerikleri sitemizde paylaşıyoruz. Yayınladığımız İngilizce video dersleri, makaleler ve mp3 dinleme derslerini faydalı buluyorsanız, sosyal medyada sitemizi paylaşarak bize destek olabilirsiniz. Hepinize teşekkür ediyor, İngilizce eğitiminizde başarılar diliyoruz.

    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder

Akıcı ingilizce konuşmak - Yorumlarınız Değerlidir